Изложба на Едмонд Демирджиян и Велислава Гечева

Велислава Гечева - Училищен двор

 

Връчването на Наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството

 

 

Галерия „Ракурси” и Фондация „Едмонд Демирджиян" Ви канят на откриването на изложбата на Едмонд Демирджиян и Велислава Гечева и на връчването на Наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството.

 

 

Събитието ще се сътсои в Галерия „Ракурси” на18 септември 2012 г. от 18,30 ч.

 

 

С тази изложба Фондация „Едмонд Демирджиян" връчва за трети път ежегодната награда за живопис за млад художник. Изборът на журито (Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева) тази година е Велислава Гечева.

 

 

Родена през 1986 г., тя завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“, през 2010 г. В кратката й творческа биография вече има няколко участия в престижни изложби (Изложба-конкурс „Национални награди „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика“, 2012, „Зона Urban”, 2011, „Нощта на номинираните”, Essl Art Award CEE 2011, Национален конкурс за млади художници, критици и куратори на Фондация «Св. Св. Кирил и Методий», 2011, както и номинации и награди (Номинация от Essl Art Award - CEE 2011, Societe Generale Expressbank и Национална художествена академия - Награда за постижения в изкуството и дизайна, 2010 и др.) .

 

 

В картините си Велислава Гечева се интересува от обикновените ситуации. Те напомнят моментни снимки на обекти, теми и случки от ежедневието, в които като ли на пръв поглед няма нищо необикновено, но които всъщност олицетворяват реалния живот. Често те са свързани с пътувания, движение, преместване на хора на различни места, т.е. с цялата динамика на съвременния начин на живот. Експресивният начин на живописване, странните ракурси и отсичания на изобразителното поле допълват този жив образ.

 

 

По традиция изложбата за Наградата за живопис на млад автор включва съвместно показване на творби на Едмонд Демирджиян и на наградения художник.

 

 

Чети и: "Фауна, флора и пирати"

 

 

Едмонд Демирджиян (1951-2009) е известен не само със силното си творчество, но и с позитивното си и подкрепящо отношение към младите таланти. Сред учениците му са някои от най-известните съвременни български живописци. Затова според Управителния съвет на Фондация „Едмонд Демирджиян" връчването на такава награда е изключително подходящ акт на почит към паметта на художника. Наградата се състои от предоставяне на възможност на младата художничка да покаже свои творби в престижна галерия в колективна изложба с Едмонд Демирджиян, грамота и парична сума от 1000 лева.

 

 

Досегашните носители на наградата са Минко Йовчев и Калия Калъчева.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт