Сценични четения на Петър Колечко

 

Събитието ще се проведе в Русе и София

 

 

По покана на Международно дружество „Елиас Канети“ на Литературния фестивал в Русе ще гостува чешкият драматург Петър Колечко. Сценичното четене в присъствието на автора ще бъде на 1.10. от 20.00 ч., Дом Канети в Русе (ул. „Славянска 12“).

 

 

Литературният фестивал Русе ще замести досегашния Пролетен литературен салон и за пръв път ще се състои през есента (от 29-ти септември до 7-ми октомври), като отново ще привлече в града много чуждестранни гости. МД Елиас Канети е поканил писатели от Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Италия и България да представят своите творби в Русе. Акцентът в тазгодишния фестивал е: Новата Европа. Ще бъдат предложени нови гледни точки и възприятия от различни перспективи и европейски страни, които ще предизвикат ползотворни дискусии и обмен на мисли и идеи. Деветдневната програма (29.9. - 7.10) включва: литературни четения, пърформанси, инсталация и уъркшопи.

 

 

В София на 3.10. от 18.00 ч. в Чешкия културен център (ул. „Раковски“ 100), отново в присъствието на Петър Колечко, ще се състои сценично четене на пиесата „Яйцето“ (изд. Панорама+). Авторът ще бъде представен от преводачката Маргарита Кюркчиева. Събитието е организирано съвместно с Клуба на театралните преводачи и Театър „Българска армия“

 

 

Петър Колечко (1984) учи драматургия в пражката Театрална академия, още от първи курс се занимава с драма. През 2005 г. участва в авторската работилница на Драматичното студио в Усти над Лабе, през 2008 г. преминава през едномесечен стаж в лондонския „Royal Court Theatre“. Пиесата му „Britney Goes to Heaven“ играна в театър „Петър Безруч“ в Острава печели грант от агенция DILIA, преведена е на английски и през 2007 г. под формата на сценично четене е представена в „Immigrants Theatre“ в Ню Йорк, а през март същата година и в Краков (Полша) на полски език.

 

 

Други творби на Петър Колечко се играят в пражките театри „DISK“ и „A – Студио Рубин“, в Усти над Лабе, поставени са и в Чешкото радио Вълтава. Авторът работи и като сценарист за телевизията и радиото.

 

 

Отличия: наградата „Евалд Шорм“ за 2007 г., номинация за най-престижната в страната театрална награда „Алфред Радок“ в категория „Пиеса на годината - 2009“ за „делото Саломе“ по мотиви на Оскар Уайлд и др.

 

 

Входът за сценичните четения е свободен.

 

 

Чети и: Елизабет Лоуел - "Красива саможертва"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт