Зимна разходка по Ларгото

Н. Добрев - Балчик

 

 

Сборна изложба-живопис в галерия "Ларго"

 

 

"До 09 януари 2013 г. арт галерия “Ларго” представя традиционната коледна сборна изложба-живопис „Зимна разходка по Ларгото“. Седемдесет и втората поред експозиция представя девет художници от цялата страна. Интересното в тази изложба е, че само трима от авторите са показвани досега в „Ларго“ – бургазлията Гари, софиянеца Димитър Войнов-младши и Ваня Григорова.

 

 

Ат. Хранов - Мъжър и тополовия мъх

 

 

 

За останалите автори това е своеобразен дебют в залите на галерията. Пловдивчаните Атанас Хранов и Васил Тенев ще представят пловдивската живописна школа, Николай Добрев и творческият и семеен тандем Ваня Григорова и Иво Чехларов идват от изключително силната ловешка група на художниците, от която в „Ларго“ вече са представяни проф. Теофан Сокеров, Юлиан Йорданов и Владимир Киров. От Русе е невероятно нежната и фина авторка Виолета Радкова, а от Хасково – Владимир Запрянов, съвсем ново име за варненската сцена.

 

 

В противовес на последната изложба в „Ларго“, когато бяха показани повече от 35 миниатюри, в настоящата посетителите ще видят основно по-големи формати. Наско Хранов се представя с три голямоформатни платна, изпълнени в характерния му  разпознаваем стил и населени с неговите любими герои и символи. Както обикновено, картините носят запомнящи се, неординерни заглавия - „Влюбеният леопард на Архангел Ханиел“, „Мъжът и тополовия пух“, „Вероятен пейзаж“. В творбите на пловдивчанина символиката на обектите е съчетана с абстрактността на изображението, а колоритът градира от светли, въздушно-нежни тонове до тъмни, буреносни краски.

 

 

Ловчанлиите Иво Чехларов и Ваня Григорова работят и рисуват заедно главно икони. В светлината на тази техника са сътворени и четирите работи, с които те участват в изложбата – изящни женски образи, изобразени с иконописен рисунък върху дърво, обработено и резбовано, използвайки темпера и позлата.

 

 

В. Радкова - Луна в чаша

 

 

Виолета Радкова показва две типични за нея творби – елегантен натюрморт и нощен пейзаж, изпълнени с характерния за русенката топъл колорит в жълто-кафявата гама. Освен като художник Радкова работи като сценограф на Русенския театър и има реализирани над 120 постановки в театри в цялата страна.

 

 

Хасковският художник Владимир Запрянов има многобройни участия в пловдивски и бургаски галерии, но за първи път се представя на варненска сцена. В трите му работи откриваме един автор с богато въображение, многопластово изграждане на сюжетите и наситеност на символика. Донякъде абстрактният му стил на работа е комбиниран с разпознаваеми и лесно определими теми и образи, в резултат на което дори и неизкушеният зрител може с наслада да тълкува и коментира творбите му.

 

 

Чети и: Разчупването на маските

 

 

Васил Тенев също показва абстрактни творби, типични за неговия стил на работа. Пловдивчанинът работи с изключително разнообразни техники и ползва нетипични материали в картините си. В платната му ще открием метал, алуминий, пластмаса, ключ от къща или пощенска марка, метални шайби и мъниста. Като че ли всеки един продукт на човешката дейност може да предизвика въображението и творческия му импулс.

 

 

Николай Добрев показва прекрасни, нежни, синьо-бели морски пейзажи. Ловчанлията е страстно влюбен в морето и особено в Балчик, когото посещава почти всяко лято. Затова винаги във всяка негова изложба има поне една работа, посветена на това приказно черноморско градче.

 

 

Д. Войнов - Изкушение

 

 

За работата на Димитър Войнов-младши, когото галерия „Ларго“ е представяла многократно, суперлативите винаги са малко. Вълнуващ, трогващ, докосващ най-нежните струни на човешката душа. И в настоящата експозиция основна тема на неговите творби е нежната и загадъчна женска природа – безплътни или чувствени, смирени или провокативни, женските образи са населили осем от деветте картини, с които софиянецът участва в експозицията.

 

 

Николай Ангелов-Гари е подготвил специално за многобройните си вече варненски почитатели една колоритна серия от женски и детски образи, както и една картина от любимия му цикъл за „старите морски вълци“. Бургазлията отново ще ни изненада с какво проникновение и усет, нехарактерни за младостта му, успява да улови и изобрази в картините си най-нежните и съкровени емоции на младата майка, първите любовни трепети на девойката, невинността и слънчевото излъчване на детската душа. Тънкият психологизъм в картините му е съчетан с умело боравене с палитрата и с техниката, което допринася образите, родени от авторовото въображение, да придобият такъв плътен и ярък образ върху платното.

 

 

Елате и се насладете на една топла и вълнуваща зимна разходка сред изкуството в галерия „Ларго“. Изложбата продължава до 09 януари". Нели Вълчева, галерист

 

 

 Галерия "Ларго", Варна 9000, ул. Хан Крум 8

 

 


Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:       

Още Арт