Културно- музикална вечер за Деня на унгарската култура

 

21 януари (понеделник) от 18 часа в Унгарския културен институт

 

 

Денят на унгарската култура ще бъде отбелязан в УКИ с литературно-музикална вечер на актрисата Мариела Станчева. Тя ще изпълни произведения от унгарските автори: Ищван Йоркен, Лайош Наги и Карой Сакони и ще изпълни на пиано популярна филмова музика.

 

 

Мариела е родена във Варна. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2011 в класа на проф. Красимир Спасов и Николай Ламбрев-Михайловски. До края на 2012 е част от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна. В момента там играе в представленията „Урболешка трагедия” от Д. Ковачевич, реж. Д.Стоянов; „Американска Рулетка” от Ал. Мардан, реж. К. Бандутов; „Дон Жуан или любовта към геометрията” от Макс Фриш, реж. Г. Михалков.

 

 

Денят на унгарската култура се празнува от 1989 г. на 22 януари. Денят не е избран случайно, това е датата (но през 1823 г.), на която Ференц Кьолчеи завършва ръкописа на унгарския „Химн”. Честванията, свързани с тази годишнина, дават основание да се обърне по-голямо внимание на хилядолетните унгарски традиции, както и да бъде представено огромното предметно и духовно богатство на унгарската култура. На тази дата в цяла Унгария се провеждат културни и просветни прояви.

 

 

По повод на този празник от 1993 г. се връчват и множество награди, свързани с културата и образованието: „Янош Апацаи Чере”, „Терез Брунсвик”, „Матяш Елтеш”, „Шандор Карачони”, „Арпад Киш”, „Ласло Немет”, „Алберт Сент-Дьорди”.

 

 

Чети и: 200 пъти "Ножица-трепач"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт