Светлана Дичева - Роял в мазето

 

Абсурдна и смешна история за нрави, мечти и... роял в мазето

 

 

Гарови призраци превземат Тресавище. Кой дръзва да безпокои началник-гарата и директора на полицията като непрекъснато чупи стъклата на вратите на железопътната гара?

 

 

Залавянето на злосторниците е въпрос на чест, защото гарата е символ на връзката на Тресавище със света. Маститите градски управници са се омотали като пилета в кълчища. Тогава на помощ идва животинската дружина, съставена демократично от домашните любимци на местните големци и от бездомни кучета.

 

 

Това, че животните говорят, не е изненада на фона на неумението на човеците да мислят и да вършат достойни дела. Изненадата е, че животните успяват да помогнат на хората да се преборят за мечтите си. Разследването се развива стремглаво, съмненията кой е призракът подскачат като топче за пинг понг от един герой на друг по добре изпитаната рецепта на Агата Кристи, диалогът е задъхан, а смешното и тъжното понякога едва се разграничават.

 

 

 

 

Четеш „Роял в мазето” и от сърце се смееш на абсурда, който често взема връх над здравия разум. Кой е призракът? Роялът излиза ли от мазето и застава ли достойно на сцената? Е, на тези въпроси ще отговори бъдещето.

 

 

Светлана Дичева е известен журналист от БНР, носител на множество награди. Авторка е на сборника с разкази „Балканският пророк”  (2000) и на романите „Мона и Магелан” (2005), „Лабиринт за романтични минотаври” (2009) и „Заекът на Гала” (2010).

 

 

На книжния пазар от 4 март.

 

 

Чети и: Откровения. Алвин Ейли: революция с танц

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:   

Още Арт