Предпремиера: Ромео и Жулиета

Снимки: Иван Дончев

 

19 март на сцената на театър "Българска армия"

 

 

"Ромео и Жулиета" на Шекспир  е неистов вик против враждата, ненавистта и насилието. Ромео и Жулиета се обичат, да. Тяхната любов ни е близка, разбираема, но в нея има още нещо освен огъня, освен полета на чувствата, освен екстаза на взаимността. Нещо свещено, неподвластно на спокойното отражение в душите ни, нещо, което е близко до Христовото разпятие и страдание.

 

 

Тяхната любов не е просто любов, а някаква съзнателна светла, магнетична лудост. Дарба божия! Мисля, че любовта наистина е дарба, талант! И не всекиму е дадено да обича. По-точно да може да обича.

 

 

Ромео и Жулиета се откриват в осъзнато съпричастие за любов, живот, единомислие... Въпреки всичко. Въпреки законите, непоклатимостта и враждата в кръвта на родовете им. За вселенска хармония се сливат един с друг. За добрина и светлина. За обич.

 

 

Но как да се справиш с един свят, с една система, в които единствено важното е навикът да преуспяваш, да притежаваш, да мразиш и унищожаваш  различните от теб. Капулети и Монтеки са разделили, разцепили, разкъсали Верона, делят я и желаят взаимното си унищожение. "Само ние!" - крещят и едните, и другите." Николай Ламбрев – Михайловски

 

 

За пиесата:

 

 

"Ромео и жулиета" от Уилям Шекспир в превод на Валерии Петров.

 

Сценична версия и постановка: Николай Ламбрев – Михайловски

 

Сценография и костюми: Нина Пашова

 

Музика: Добрин Векилов – Дони

 

Хореография: Мила Искренова 

 

Сценичен бой: Камен Иванов

 

 

 

 


Участват: Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Георги Къркеланов, Веселин Анчев, Ангел Генов, Милен Миланов, Антоанета Добрева – Нети, Гергана Данданова, Илия Добрев, Мирослав Косев, Стойко Пеев, Тигран Торосян, Йордан Алексиев, Албена Колева (гост), Екатерина Стоянова.

 

 

Предпремиера – 19 март 2013 г. от 18.00 часа, премиера – 21, 22, 23 март 2013 г. от 19.00 часа.

 

 

Чети и: Каролине Щьосингер - Един век мъдрост

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт