"Почти представление" на сцената на Младежки театър

 

Три едноактни сатирични текста обединени в един спектакъл

 

 

Младежки театър "Николай Бинев" и продуцентска къща "Bright Light Entertainment" стартират своя първи съвместен театрален проект с режисьор Явор Гърдев и автор Итън Коен - "Почти представление".

 

 

Явор Гърдев получи награда "ИКАР 2013" за режисура на "Хамлет" от У. Шекспир. Спектакълът, който се играе на Голяма сцена на Народен театър "Иван Вазов", получи и най – много номинации "АСКЕЕР 2013 - за най-добро представление, режисьор и главна мъжка роля за изпълнението на Леонид Йовчев в ролята на Хамлет, Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов - за сценография и костюмография.

 

 

Три едноактни сатирични текста са обединени в спектакъла "Почти представление". Авторът им е едната половина от звездното дуо братя Коен - Итън Коен, носител на четири Оскара и девет номинации за Оскар."Фарго", "Няма място за старите кучета", "Да отгледаш Аризона", "Бартон Финк", "Изгори след прочитане" – това са само част от филмите на братя Коен - икони в съвременното кино.

 

 

Премиерата на спектакъла "Почти представление" ще бъде на 18, 19, 29 и 30 май на голямата сцена на Младежки театър.

 

 

Продуцентът на проекта Асения Стайкова, заедно с режисьора Явор Гърдев са поканили за това начинание артистите Георги Стайков, Михаил Билалов, Анастасия Лютова, Иван Несторов, Станка Калчева, Искра Донова и младите Николай Йовин, Юлиян Петров, Елена Телбис, както и децата Виктория Лакова и Мартин Лаков. Сценографията и проекта за плакат са на Чавдар Гюзелев, костюмографията и светлинния дизайн на Даниела Олег Ляхова, музиката и фотографията на Калин Николов.

 

 

Преводът е на Жозеф Бенатов.

 

 

В трите едноактни сатирични текста на Итън Коен, които се поставят за първи път в България, темата е адът на земята и след това.

 

 

В "Чакане" един мъж се изправя срещу несигурно бъдеще на несигурно място, което прилича на обикновена чакалня … за рая или ада. Умира ли надеждата, ако сме мъртви? Неговата тревожност и отчаяние ни препращат към творбите на Кафка, Сартр, Бекет и Пинтър.

 

 

В "Четири пейки" се сблъскваме с необичайната среща между добронамерен тексасец и англичанин от тайните служби. Тази среща променя и двамата, но само единият оцелява.

 

 

В "Дебат" властният и нетърпящ възражения старозаветен Бог безмилостно обижда новия Бог на любовта. Злобните нападки завършват с неочаквано възмездие. Всички последвали обрати и промени на гледната точка – в това дори се включват и зрителите – водят до конфликти, които са не по-малко смешни от първоначалния дебат.

 

 

Умни, смешни и провокативни, тези текстове разкриват една неочаквана страна от големия талант на Итън Коен.

 

 

Чети и: Tangra Eco Art Dance Festival

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт