Първа лекция на Каролин Христов - Бакърджиев у нас

 

Започва лекционната програма на Sofia Contemporary

 

 

Най-влиятелната личност в света на съвременното изкуство, Каролин Христов-Бакърджиев, пристига в България за първи път по покана на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary и Института за съвременно изкуство в София. Световнопризнат куратор и автор, тя ще изнесе лекция утре, 7 май, от 19 часа в Аулата на Софийския университет. Лекцията се казва "dOCUMENTA (13) и съвременното изкуство днес" и е посветена на най-голямата изложба за съвременно изксутво - dOCUMENTA, чието последно издание, тринадесето поред, бе курирано от Каролин Христов-Бакърджиев.

 

 

Лекцията е със свободен вход. След нея Каролин Христов-Бакърджиев ще разговаря със своята българска публика. Сесията ще бъде бъде модерирана от Недко Солаков - единственият български художник, участвал в две издание на най-голямата изложба за съвременно изкуство dOCUMENTA, съответно (12) и (13).

 

 

На 8 май, сряда, своята лекция "Парадоксални форми на обмен" ще изнесе и Чезаре Пиетроюсти. Тя ще бъде в зала "Средец" от 18:00 часа. Чезаре Пиетроюсти е италиански съвременен артист и академичен преподавател. Изкуството му се вълнува от парадоксални ситуации, скрити в най-обикновени форми на общуване и действия - мисли, които идват без причина, малки безспокойства, квази-обсесии; неща, които намираме за прекалено незначителни, че да ги превърнем в повод за дискусия или лична визитка.

 

 

Чарлс Еше, третият участник в лекционната програма на Sofia Contemporary, английски куратор и автор, който пристига за първи път у нас с лекцията "Модернизъм и съвременизъм". Чарлс Еше има забележителна международна праткика в курирането на едни от най-големите и влиятелни фестивали за съвременно изкуство - през 2002 г. той ко-курира Корейското биенале за съвременно изкуство, през 2005 г. - това в Истанбул, през 2007 г. и 2009 г. е ко-куратор на Палестинското биенале за съвременно изкуство, през 2010 г. - U3, биеналето за съвременно изкуство в Словения. От 2004 г. Чарлс Еше е директор на музея Ван Аббе в Айндховен, Холандия и главен редактор на издателство Afterall Journal and Books, базирано в Central St. Martins College of Art and Design, Лондон. Лекцията му “Модернизъм и съвременизъм” ще се проведе на 08 май от 19:30 часа в зала „Средец“

 

 

Чети и: Превъплъщението на хартията

 

 

Катрин Ромберг - куратор, базиран във Виена и Берлин, ще участва в Sofia Contemporary с лекцията "Любопитството", която ще можем да чуем на 10 май, петък, от 19 часа в зала "Средец". През 2010 г. Катрин Ромберг курира шестото Берлинско биенале за съвременно изкуство. Тя е съветник и член-кореспондент на музея Сецесион във Виена. Съосновател (заедно с Мария Хлавайова) на tranzitnetwork, подкрепяща съвременните артистични практики и междукултурен обмен на територията на Австрия, Чехия, Унгария и Словакия. Ромберг е един от кураторите на изследователския проект Former West.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт