Силната музика уврежда слуха

 

Въздействието на звука от слушалките се равнява на шума от моторите на самолет

 

 

Колко от нас се грижат за слуха си? Толкова много хора със слушалки на и в ушите срещаме, че определено можем да приемем, че те са станали неизменна част от ежедневието ни.

 

 

Колко силно слушате музика на тях? А замисляте ли се и за напрежението, което създава общият звуков фон от града?

 

 

Младите хора нанасят такъв шумов терор на слуха си, че ако ако разгледаме някои научни проучвания по въпроса можем да се уплашим с онование. Слушането на силна музика на слушалки, може да увреди нашите уши, така както го правят моторите на самолета.

 

 

Изследване на University of Leicester показва, че силната музика в слушалките въздейства със същата сила с която го прави включеният мотор на някой аероплан.

 

 

Как се засяга слухът ни?

 

 

Слушането на силна музика на слушалки, какти и силният шум увреждат „покривката” на нервните клетки на слуха, които отговарят за пренасянето на звуковите сигнали до мозъка. Засягането на миелина, може да доведе до временна загуба на слух, но може да пердизвика и постоянна глухота, в случай на бързо излагане на високо ниво на шум.

 

 

Децибелите, които въздействат невъзвратимо върху слуха са тези над 110. Ниво в такъв размер, може да разруши покритието на невроните и така да спре притока на слухова информация до мозъка. Само за сравнение, средното ниво на звука от слушалките на един MP3 плеър достига нива между 85 и 90 децибела.

 

 

 Чети и: За храната, без която не можем

 

 

Само в редки случаи милеинът може да се възстанови и по този начин, да се възобнови функциониранто на неврони, които не са атрофирали. За това намалете навреме нивото на звука в слушалките, за да може още дълго да се радвате на любимата си музика и на гласовете на обичаните хора.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle