Силата на сутрешната гимнастика

Снимка: dn ua

 

С малко усилия - забележим резултат

 

Сутрешните упражнения могат да се окажат един от най- полезните ви навици, стига да ги придобиете.

 

В първите часове след сън тялото ви е отпочинало и заредено, съзнанието бистро,- всичко което ви трябва, за се захванете с физически занимания. Но има и един голям враг, който ще трябва да преборите- мързелът за ранно ставане.

 

За мнозина да се отлепят от леглото дори с час по- рано е равно на наказание. А защо да се наказвате, след като се обичате? За да сте тонизирани и в добра форма- струва си, нали?

 


Ако сте решени да се захванете с това предизвикателство, ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат в тежкото начинание.

 


Нека започнем с „Добър режим на съня”.

 

За да имате сила за упражнения на сутринта, задължително трябва да сте „заредили батериите” през изминалата нощ с достатъчно сън. За да имате енергия трябва да сте си осигурили поне 7- 8 часа сън, съветват експертите.

 

Знаете в колко часа трябва да излезете за училище или работа, отделяте си и часа за гимнастика, добавяте и часовете за сън и сте наясно в колко трябва да си легнете. Ако имате навика да потъвате в завивките в малките часове, трябва а започнете с това да свикнете да си лягате преди полунощ.

 

Започнете с 10- 15 мин по- ранно. Така ден след ден ще свикнете да си лягате по- рано, докато успеете да изпълните нормата за задължителните часове сън. Така тялото ви ще се адаптира спокойно и естествено към новия ви график.

 


След като свикнете да ставате рано, направете следващата крачка- трябва ви стратегия за упражненията.

 

Най- добре да е реалистична- поставете си такива задачи, които можете да изпълните. Обратният вариант ще ви демобилизира. Добрата и осъществима програма ще ви помогне да преборите и най- малката капка мързел от тялото ви.

 

А като споменахме графика, определено най- добре ще ви се отрази да правите упражненията си между 6 и 7 сутринта. Мислите ли, че можеш да ходите на фитнес всяка сутрин по това време?

 


Най- добре заложете на сигурното- правете упражнения вкъщи с DVD или от интернет, тичайте в парка до вас (дано да имате) или пък карайте колело, наистина е лесно , удобно и ефективно.

Снимка: dn ua

 


План Б

 


Хубавото на План А е да имате и План Б. Решили сте да ходите на фитнес, но колата ви отказва или пък вали дъжд, а може би още някаква пречка се е появила- не можете да предвидите всичко от предния ден. Тогава пак залагаме на упражненията вкъщи. Не трябва да си позволявате нарушения в графика.

 


Да преборим третата седмица

 


В началото се надяваме да сте достатъчно ентусиазирани. Проучванията показват, че до края на втората седмица тренировките ви най- вероятно се радват на успех. Но дойде ли третата, по- скоро ще искате да спите поне още малко, отколкото да се потите с упражнения.

 

Лягайте навреме, за да сте отпочинали и се стимулирайте с неща които харесвате. Например: „ако успея и тази седмица, ще си купя яките кецове” или нещо подобно. Подобно мисли помагат, за да станете от леглото и да поработите над себе си.

 


Музиката

 


Тя е доказан стимул за добро настроение и тонус. Заредете си плейлист с любимите ви песни. Можете да сложите и някоя от тях като мелодия за събуждане на телефона. Така ще посрещнете утрото с добро настроение. Подбирайте си динамични и енергични парчета и не подценявайте силата на музиката. Наистина помага в това начинание.

 


След тренировката.

 


Изпълнили сте програмата си. Чувствате се заредени, изгорили сте калории, в тялото ви се е освободил ендорфин, а вие сте доволни от себе си, че и днес успяхте с тренировката. Предстои ви цял един ден със задачи и работа.

 

Вземете си душ. Облечете си дрехите приготвени от предния ден (за да не губите време сега) и бъдете доволни. Направихте още една тренировка, а с нея и още една стъпка към желаното стегнато и красиво тяло.

 

 

Още Lifestyle