Боядисването на косата опасно за здравето

 

Оцветителите могат да доведат до рак

 

 

Ако погледнем статистиката, няма да се изненадаме, че всяка жена си е боядисвала косата поне веднъж или го прави редовно. Може би по тази причина, учените са решили да изследват по-подробно ефектите и влиянието на боята за коса върху женския организъм. Така в хода на проучването стигат до притеснителен факт – боите за коса съдържат вещества, които могат да провокират развитието на рак.

 

 

Включените в боите за коса химически вещества, известни като вторични амини, могат да влязат в реакция с цигарения дим и други съединения във въздуха. В резултат на това се стига до формирането на N-нитрозамини, които са едни от най-мощните канцерогенни съединения известни на човека.

 

 

 

 

По думите на учените, най-опасното е, че тези вторични амини могат да се "настанят" върху кожата на главата, при това за доста дълго време – месеци, даже и години. В този смисъл, може да се окаже достатъчно опасно и само еднократното оцветяване на косата. Застрашени са, както тези, които се боядисват сами, така и дамите, които правят тази процедура в скъп салон за красота.

 

 

Ръководител на проучването е проф. Дейвид Люис, специалист в областта на химическите оцветители. Той подчертава, че е „в интерес на потребителите да се направи щателно и независимо изследване, за да се установи точното ниво на потенциалните рискове.

 

 

Чети и: Парти код - ден и нощ

 

 

Не за първи път се натъкваме на данни за вредното влияние на багрилата. Резултати още от 2009 година показват, че използването на боя за коса повече от 9 пъти в годината, увеличава с 60% риска от развитие на левкемия. Година след това Европейската комисия забрани 22 вида оцветители за коса.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle